Egmond 2012

Egmond 2012 – in het eerste weekend van 2012 trekken ruim 20.000 sporters naar Egmond aan Zee. Zo’n 3500 starten in de MTB-strandkoers op zaterdag en 17.500 lopers in de beruchte halve marathon op zondag.  Een kleine 500 atleten, waaronder ik, starten in beide races, hiervan wordt een combiklassement opgemaakt.

De omstandigheden tijdens het weekeinde waren onverwacht mild en aangenaam; fris weer met een zonnetje, weliswaar veel wind, maar uit het westen, dus opzij en een brede strook hard zand op het strand. Voor mij een ideale gelegenheid om te testen hoe ik er nu voor sta. Daarnaast een goede gelegenheid om Dirk en Hilde en kleine Mira in Heiloo weer eens uitgebreid te zien en spreken, en alvast te oefenen voor later, zie foto.

Zaterdag werd een ervaring, niet eerder heb ik deelgenomen aan zo’n strandwielerkoers. Gelukkig mocht ik voorin starten, en vielen de eerste meters door de straten van Egmond mee. Bij de smalle strandopgang met het eerste mulle zand, werd het echter een wielerworsteling en lag ik opeens in het zachte zand, gelukkig zonder lichamelijke schade.  Snel weer op de been en fiets het strand op, waar het wielerfestijn meteen begon: het gevecht om in een groep te komen en te blijven, om niet in het zachte zand gedrukt te worden en na op kop gefietst te hebben weer een plekje te bemachtigen. Heftig!  Zonder ellebogenwerk geen kans, ik merkte dat ik als duathlete nog wat te leren heb…

Helaas op laatste meters van wedstrijd een pijnlijke val- ik gleed uit in eerste bocht na  strand op asfalt- op mijn tanden bijtend als 8e vrouw finish gehaald. Een mooi uitgangspunt voor het combiklassement.

Op zondag was het een stuk drukker in het startgebied. Dit jaar was een jubileum editie en daarom was het veld bij de halve marathon bijzonder sterk; bij de mannen werd het parcoursrecord gebroken. Ook waren enkele toppers uit het verleden uitgenodigd. Vlak voor de wedstrijd sprak ik even met Irma Heeren, houdster van parcoursrecord en meervoudig wereldkampioen duathlon, samen met haar starten is bijzonder.

Het looponderdeel begon ik meteen met hoog tempo, ik wilde kunnen aansluiten bij een goed groepje op het strand.  Mijn inschatting voor de wedstrijd was dat ik onder de 1.25 zou lopen, maar mijn inspanning de dag tevoren, de omstandigheden op het strand en het feit dat ik al heel lang geen losse halve marathon heb gelopen, vormden onzekere factoren.  Het  stuk op het strand ging erg lekker, schuin wind mee. In de duinen voelde ik mijn benen en beurse heup van de dag ervoor op de korte stevige klimmetjes. Mijn strand-loopmaatje raakte ik daardoor kwijt en het was even zoeken naar een andere tempomaker in wiens tred ik zou kunnen volgen.  Al snel vond ik gelukkig een fijne ‘haas’ en kon ik me motiveren het tempo vol de houden ondanks mijn dip rond de 16e km. Wat was ik blij de speakers van Egmond weer  te horen en de finish binnen handbereik te hebben.  Super, een nieuw pr: 1.21.58!

Voor het combiklassement betekende dit, dat ik steeg naar de tweede plaats, leuk samen met Rob Barel op het podium!

Dit prachtige evenement in Egmond aan Zee was voor mij een ijkpunt in wedstrijd vorm. Zonder de druk van een echte duathlon, kon ik op een mooie manier testen hoe de rustperiode na het WK in 2011 en de opbouw van de laatste maanden gewerkt hebben. Wanneer ik het afzet tegen de trainingsomvang tot nu toe, gaat het prima!

Bedankt Dirk en Hilde voor het onderdak en de support!